Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Sushi: Εμείς εθιστήκαμε, εσύ;

Αρχικά ήμουν ιδιαίτερα διστακτική. Από τη μία φοβόμουν ότι τα chopsticks θα με προδώσουν εκείνη τη δύσκολη ώρα μπροστά στο κοινό, από την άλλη σκεφτόμουν ότι οκ θα φάω Sushi και μετά θα πάω κυρία να παραγγείλω, ή ότι απλά κάτι δε θα πήγαινε γενικότερα καλά. ΄Εκανα όμως λάθος. Το Sushi αποτελεί την μεγάλη μου “αμαρτία” τα τελευταία χρόνια, ενώ μπορώ να πω πως άνετα έχω εθιστεί σε αυτό.

Ενώ μπορεί να φαντάζει “βουνό” το Sushi είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις. 

Θα παραδεχτώ ότι οι τεχνικές για την κατασκευή ρολών maki δεν είναι 100% αυθεντικές ή παραδοσιακές. Αλλά αυτό είναι το θέμα – απλά χρησιμοποιούμε το know-how που έχουμε ήδη και διατηρούμε τη λίστα συστατικών στα μέτρα μας και αυτή η συνταγή πετυχαίνει πάντα.


Θα χρειαστείς τα εξής:

Για το ρύζι

500 γραμμάρια ρύζι γλασέ ή ιαπωνικό λευκό ρύζι μικρού κόκκου,
½ λίτρο νερό
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. Όταν το ρύζι κρυώσει ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Και μετά;

Σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό. Το πλένουμε αρκετά σχολαστικά και το στραγγίζουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σχεδόν στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να τραβήξει τα νερά του. Αμέσως μόλις τραβήξει τα νερά του (περίπου ένα δεκάλεπτο) το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι ( η ποσότητα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας) στο ξύδι ρυζιού. Είναι σημαντικό για τη γεύση να βάλουμε το συγκεκριμένο είδος ξυδιού. Το περιχύνουμε στο ρύζι μας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού. Το απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. Οργανώνουμε τα υλικά μας: κόβουμε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια το αγγούρι και το αβοκάντο, βάζοντας λίγες σταγόνες λεμονιού στο αβοκάντο για να μην μαυρίσει. Σε άλλη επιφάνεια κοπής κόβουμε το σολωμό σε φαρδιά ορθογώνια κομμάτια (όσα προορίζονται για τα νιγκίρι ) και σε μακρόστενα κομμάτια (όσα προορίζονται για τα μάκι). Γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας βάζουμε το μπαμπού τυλίγματος και ένα φύλλο νόρι με την γυαλιστερή πλευρά κάτω και την πιο σκληρή επάνω. Βρέχουμε τα χέρια μας και πιάνουμε μία χούφτα ρύζι. Το απλώνουμε καλά επάνω στο φύλλο αφήνοντας δύο πόντους επάνω και κάτω. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε με ρύζι απλά φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αν νοιώθουμε ότι κολλάει το ρύζι ξαναβρέχουμε τα χέρια μας. Και μετά η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει. Μπορούμε να βάλουμε σολωμό με αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε τυρί κρέμα με αγγουράκι και αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε σκέτο το ψάρι. Ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Με την βοήθεια του μπαμπού αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ένα σφικτό ρολό. Βρέχουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι  και κόβουμε σε φετάκια 2 πόντων περίπου. Τα απλώνουμε σε πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.  Τα στολίζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.

CooKitsch

Share this
Tags

+ MUSTS

Elite S06 – Πιο ώριμο δεν σημαίνει και καλύτερο

Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Με Elite αρχίσαμε, με Elite θα πορευόμαστε για όσο… ζει η σειρά, γιατί δεν πα να πέσει στο βούρκο, εγώ θα...

FEELING HYGGE? H νέα συλλογή του brand Adelie Pengu βασίζεται στο “οικείον”, στο γνώριμο, σ’ αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άνετα

Η ομάδα επέλεξε χρώματα αλλά και patterns που δίνουν μία αίσθηση χαριτωμένης ζεστασιάς και φρόντισε για υφάσματα και πλεκτά μαλακά και απαλά, ποικίλα σε...

Αυτές είναι οι ιδανικές αποχρώσεις κραγιόν για την party season

Η party season αρχίζει σιγά σιγά να καταφτάνει και αυτό σημαίνει αναπόφευκτα statement χείλη και με τόσες πολλές υπέροχες αποχρώσεις, φινιρίσματα και υφές που...

Ακολούθησε την παρακάτω συμβουλή και τα μαλλιά σου θα σε ευχαριστούν για το καλό που τους έκανες

Ένα υπερπροϊόν με super powers το οποίο να τα περιποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να γυρίσουν πίσω στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Όσο δε πιο ταλαιπωρημένα...

Πώς να αποκτήσεις τέλειο δέρμα, σαν να έχεις βάλει φίλτρο

Ξεχάστε τις αστραφτερές ανταύγειες και τα φίλτρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το δέρμα με αιθέρια όψη επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή ρουτίνα περιποίησης. Οι...

Μαρία Κάλλας : H πριμαντόνα που άλλαξε την ιστορία της Όπερας

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στην Αμερική. Η μητέρα της είχε αδυναμία στη μεγαλύτερη αδερφή της Τζάκι, ένα όνομα το οποίο θα αποδειχθεί μοιραίο και...

More like this