Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Sushi: Εμείς εθιστήκαμε, εσύ;

Αρχικά ήμουν ιδιαίτερα διστακτική. Από τη μία φοβόμουν ότι τα chopsticks θα με προδώσουν εκείνη τη δύσκολη ώρα μπροστά στο κοινό, από την άλλη σκεφτόμουν ότι οκ θα φάω Sushi και μετά θα πάω κυρία να παραγγείλω, ή ότι απλά κάτι δε θα πήγαινε γενικότερα καλά. ΄Εκανα όμως λάθος. Το Sushi αποτελεί την μεγάλη μου “αμαρτία” τα τελευταία χρόνια, ενώ μπορώ να πω πως άνετα έχω εθιστεί σε αυτό.

Ενώ μπορεί να φαντάζει “βουνό” το Sushi είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις. 

Θα παραδεχτώ ότι οι τεχνικές για την κατασκευή ρολών maki δεν είναι 100% αυθεντικές ή παραδοσιακές. Αλλά αυτό είναι το θέμα – απλά χρησιμοποιούμε το know-how που έχουμε ήδη και διατηρούμε τη λίστα συστατικών στα μέτρα μας και αυτή η συνταγή πετυχαίνει πάντα.


Θα χρειαστείς τα εξής:

Για το ρύζι

500 γραμμάρια ρύζι γλασέ ή ιαπωνικό λευκό ρύζι μικρού κόκκου,
½ λίτρο νερό
3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

Βάζουμε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό. Αφήνουμε το ρύζι να βράσει μέχρι να πιει όλο το νερό. Όταν το ρύζι κρυώσει ρίχνουμε το ξύδι, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Και μετά;

Σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό. Το πλένουμε αρκετά σχολαστικά και το στραγγίζουμε. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με λίγο αλάτι και μόλις αρχίζει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σχεδόν στη χαμηλότερη θερμοκρασία και ρίχνουμε το ρύζι. Κλείνουμε το καπάκι και περιμένουμε να τραβήξει τα νερά του. Αμέσως μόλις τραβήξει τα νερά του (περίπου ένα δεκάλεπτο) το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι ( η ποσότητα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας) στο ξύδι ρυζιού. Είναι σημαντικό για τη γεύση να βάλουμε το συγκεκριμένο είδος ξυδιού. Το περιχύνουμε στο ρύζι μας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να πάει παντού. Το απλώνουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. Οργανώνουμε τα υλικά μας: κόβουμε σε μικρά μακρόστενα κομμάτια το αγγούρι και το αβοκάντο, βάζοντας λίγες σταγόνες λεμονιού στο αβοκάντο για να μην μαυρίσει. Σε άλλη επιφάνεια κοπής κόβουμε το σολωμό σε φαρδιά ορθογώνια κομμάτια (όσα προορίζονται για τα νιγκίρι ) και σε μακρόστενα κομμάτια (όσα προορίζονται για τα μάκι). Γεμίζουμε ένα μπολάκι με νερό. Σε καθαρή επιφάνεια εργασίας βάζουμε το μπαμπού τυλίγματος και ένα φύλλο νόρι με την γυαλιστερή πλευρά κάτω και την πιο σκληρή επάνω. Βρέχουμε τα χέρια μας και πιάνουμε μία χούφτα ρύζι. Το απλώνουμε καλά επάνω στο φύλλο αφήνοντας δύο πόντους επάνω και κάτω. Προσέχουμε να μην το παραγεμίσουμε με ρύζι απλά φροντίζουμε να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια. Αν νοιώθουμε ότι κολλάει το ρύζι ξαναβρέχουμε τα χέρια μας. Και μετά η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει. Μπορούμε να βάλουμε σολωμό με αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε τυρί κρέμα με αγγουράκι και αβοκάντο. Μπορούμε να βάλουμε σκέτο το ψάρι. Ό,τι τραβάει η όρεξη μας. Με την βοήθεια του μπαμπού αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ένα σφικτό ρολό. Βρέχουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι  και κόβουμε σε φετάκια 2 πόντων περίπου. Τα απλώνουμε σε πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρουμε.  Τα στολίζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε.

CooKitsch

Share this
Tags

+ MUSTS

Πώς θα κάνεις το μακιγιάζ σου να μη “σπάει”

Αν διαπιστώσεις ότι το μακιγιάζ σου αρχίζει να ζαρώνει ή να "τρέχει" στις 3 το μεσημέρι, δεν είσαι η μόνη. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις στο...

Καλοκαιράκι και χώρισες; Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις

Προσωπικά ανήκω στις τυχερές. Όταν χωρίζω, χαίρομαι. Πάντα το είχα αυτό. Ξαναγεννιόμουν. Ακόμα κι όταν ήμουν ακόμα ερωτευμένη, για μένα ο χωρισμός ήταν λύτρωση και...

Anne Heche: Πέθανε μία εβδομάδα μετά το μοιραίο τροχαίο

Μία εβδομάδα μετά το μοιραίο τροχαίο, στο οποίο “πρωταγωνίστησε”, η ηθοποιός Anne Heche άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 ετών. Την είδηση του θανάτου της έκανε...

Μακαρονάδα: Το πιάτο που δεν γνωρίζει εποχή

Είναι ίσως η πιο κλασσική στιγμή της ημέρας. Τι θα μαγειρέψουμε εύκολα και γρήγορα; Φυσικά μια μακαρονάδα, καθώς αποτελεί αντικειμενικά ένα από τα πιο...

Τα little white dresses που θα σου κλέψουν την καρδιά

Τίποτα άλλο δε θυμίζει στη μόδα καλοκαίρι, όπως ένα μικρό λευκό φόρεμα. Τα little white dresses όπως θα τα δείτε να φιγουράρουν σε μεγάλους...

Παίζει ρόλο τελικά η μέρα που έχεις γεννηθεί;

Και ναι, ακόμη και η ημέρα της εβδομάδας η οποία γεννήθηκες παίζει ρόλο στο τι χαρακτήρας είσαι. Μπορεί να σου φανεί περίεργο κι όμως...

More like this