Αν υπάρχει ένα φαγητό που κάνει τις “μαμαδίστικες” συνταγές να τριγυρνάνε ασταμάτητα στο κεφάλι μας δεν είναι άλλο από τα γεμιστά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για χρόνια νόμιζα ότι σερβίρονται μόνο με γιαούρτι και το πολιτισμικό σοκ που ακολούθησε όταν έφαγα στο σπίτι φίλης μου και περίμενα να βάλουν το γιαούρτι για να ξεκινήσουμε να τρώμε.
Τα γεμιστά έχουν διαφορετικές παραλλαγές και τρόπους μαγειρέματος, αλλά το κοινό σημείο είναι ένα: έχουν μια μεσογειακή γεύση που μας θυμίζει καλοκαίρια και όμορφα μεσημέρια λίγο μετά το σχολείο.
Μια εύκολη αλλά και πεντανόστιμη συνταγή είναι η εξής:
Υλικά Συνταγής
5 ντομάτες
3 πράσινες πιπεριές
3 στρογγυλά κολοκυθάκια
2 κρεμμύδια
220 γρ ρύζι νυχάκι
φρυγανιά τριμμένη
πατάτες
μαϊντανό
φρέσκο δυόσμο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Αδειάζουμε με προσοχή το εσωτερικό από τις ντομάτες, και τα στρογγυλά κολοκύθια και κρατάμε τη σάρκα τους. Πρέπει να αφαιρέσουμε καλά το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες ώστε να είναι λεπτά και να μαγειρευτούν στο ψήσιμο. Από τις πιπεριές αφαιρούμε τα σποράκια από το εσωτερικό τους. Σουρώνουμε τη ψίχα από τις ντομάτες από τα πολλά υγρά και τα σπόρια Χρησιμοποιούμε μόνο τη μισή ποσότητα από το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια γιατί έχουν πολλά υγρά.
Καθαρίζουμε μία μεγάλη πατάτα και τα κρεμμύδια.
Τρίβουμε σε έναν χοντρό τρίφτη την πατάτα, τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Στύβουμε καλά τα λαχανικά για να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα υγρά μπορούμε. Ψιλοκόβουμε λίγο μαϊντανό και δυόσμο και κρατάμε 1 μεγάλη χούφτα από το κάθε ένα για τη συνταγή για τα γεμιστά.
Σε ένα μεγάλο σκεύος προσθέτουμε όλα τα λαχανικά της γέμισης που έχουμε ψιλοκόψει και τρίψει και μαζί το ρύζι, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δυόσμο και 60 ml ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση για τα γεμιστά, προσθέτουμε αλάτι (περίπου 2 κ.γ.) και πιπέρι και την αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι 2 κ.γ. ζάχαρη με 2 κ.γ. αλάτι και προσθέτουμε μία πρέζα από το μείγμα στο εσωτερικό των λαχανικών πριν τα γεμίσουμε.
Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα του ρυζιού αφήνοντας από πάνω 1 δάχτυλο κενό περίπου καθώς θα φουσκώσει το ρύζι όταν μαγειρευτεί και δεν θέλουμε να ξεχειλίσει.
Κλείνουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και τα τοποθετούμε όρθια σε ένα βαθύ ταψί του φούρνο. Καθαρίζουμε 3-4 πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και «γεμίζουμε» τα κενά ανάμεσα από τα λαχανικά. Πάνω σε κάθε ένα λαχανικό πασπαλίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1,5-2 ώρες, μέχρι να ψηθούν τα γεμιστά και να εξατμιστούν όλα τα υγρά για να μείνει μόνο το λάδι τους. Αν ο φούρνος έχει δυνατές αντιστάσεις ψήνουμε τα γεμιστά στις αντιστάσεις σε χαμηλή θέση, διαφορετικά στον αέρα στη μέση.