Φτιάχνω πολλά χρόνια την μπολονέζ μακαρονάδα μου με αυτόν τον τρόπο, ειδικά τις πένες γιατί γίνονται τρομερά ζουμερές. Σας έδειξα λίγο τον τρόπο στο Instagram και ειλικρινά δεν περίμενα αυτόν τον πανικό. Οπότε να ‘μαι…θα σας πω όλα τα μυστικά για να μαγειρεύετε σε μία κατσαρόλα και τον κιμά σας αλλά και τις πένες σας! Το αποτέλεσμα ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ. Από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες που θα έχετε φάει ever!!
Οι λόγοι που γίνονται τρομερά τα ζυμαρικά όταν μαγειρεύονται μέσα στην σάλτσα τους και πόσο μάλλον στον κιμά τους είναι πολλοί. Αρχικά η σάλτσα νοστιμεύει λόγω του άμυλου. Η σάλτσα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια για να δέσει αφού αυτή τη δουλειά την κάνει εξαιρετικά το ζυμαρικό μας. Χρειάζεται μια προσοχή στο νερό αλλά αυτά θα σας τα πω και στην συνέχεια. Μην ξεχνάτε πως λερώνετε μόνο ένα σκεύος, ούτε σουρωτήρια, ούτε επιπλέον κατσαρόλες για το βράσιμο των ζυμαρικών και αυτό φυσικά είναι ένα έξτρα κίνητρο! Αφού σας ξέρω 🙂
Υλικά
700γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 στικ κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κύβο λαχανικών
400γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. κέτσαπ ή 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλική
ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού κρασί
αλάτι-πιπέρι
500 γρ. πένες ολικής
μυζήθρα ή παρμεζάνα (όποιο τυρί σας αρέσει)
Διαδικασία
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μία βαθειά κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλυκάνουν. Ρίχνουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε και όλα τα μπαχαρικά μας
Βάζουμε την τομάτα κονκασέ και την κέτσαπ ή ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί καλά.
Γεμίζουμε την κατσαρόλα μας με ζεστό νερό λίγο πιο πάνω από τον κιμά μας, ρίχνουμε και τον κύβο λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 με 15 λεπτά
Βάζουμε τα μακαρόνια μας μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με την σάλτσα του κιμά
Καλό είναι να έχουμε βράσει νερό στον βραστήρα για να μην σταματήσουμε τον βρασμό. Γεμίζουμε με βραστό νερό την κατσαρόλα να καλυφθούν οι πένες μας και ανακατεύουμε
Οι πένες μας θα χρειαστούν και άλλο νερό σίγουρα γιατί καθώς το πίνουν και η σάλτσα δένει σίγουρα θα χρειαστούν και άλλο. Ρίχνουμε ίσα ίσα να μην κολλήσουν ανακατεύουμε συχνά και ελέγχουμε συνεχώς μήπως χρειάζονται και άλλο. Θέλουμε να έχει υγρασία η κατσαρόλα τόσο όσο. Να μην επιπλέει στο νερό η πένα. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι γιατί από το επιπλέον νερό σίγουρα θα χρειαστεί
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά 2-3 λεπτά πριν να είναι η πένα μας έτοιμη γιατί θα συνεχίσει να βράζει μέσα στη καυτή σάλτσα. Με αυτό τον τρόπο οι πένες μας σίγουρα θα είναι αλ τέντε και δεν θα λασπώσουν.
Σερβίρουμε ζεστές σε βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε με το αγαπημένο μας τυρί. (Εγώ λατρεύω την μυζήθρα)
Καλή μας όρεξη!
#staygarliced & να τρώτε καλά!