Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 20΄ – 30΄, Αναμονή: 2 ώρες
- 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 230 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κουτ. σούπας κονιάκ ή μπράντι ή ρούμι μαύρο
- 1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη
- 300 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο και να αφρατέψει πολύ το μείγμα, για περίπου 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μπαλάκια και τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Τους ψήνουμε για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και πολύ λίγο νερό σε μια κατσαρόλα.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ πάνω στο στόμιό της (μπεν μαρί). Το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει καθόλου το μπολ.
Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτάμε έναν-έναν τους κουραμπιέδες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα, ώστε να καλυφθούν εξ ολοκλήρου. Τους βγάζουμε με ένα πιρούνι και τους τοποθετούμε σε μια σχάρα με ποδαράκι, να στραγγίσουν και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα, για περίπου 2 ώρες.
Πηγή: gastronomos.gr