Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ένα λαχανικό το οποίο θα μπορούσε να υπάρχει καθημερινά στο τραπέζι μας, δε θα ήταν άλλο πέρα από τα αγαπημένα μας κολοκυθάκια. ‘Εχουν την ικανότητα να μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εύκολα και γρήγορα, με πρωταγωνιστικό ρόλο τη σημαντική διατροφική τους αξία.
Οι φυτικές ίνες στο κολοκύθι, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης. Οι ίνες, προσκολλώνται στα οξέα της χολής, που εκκρίνονται από το συκώτι με τη διαδικασία της χώνεψης, με αποτέλεσμα να “εμποδίζουν” τα οξέα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ωθώντας το συκώτι να παράγει ακόμα περισσότερα και άρα να συμβάλλουν στην πτώση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Τι θα χρειαστείς λοιπόν;
1 κιλό φρέσκα κολοκυθάκια, κομμένα σε μπαστούνια
1 φλιτζάνι παρμεζάνα
1 1/2 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κύβο ζωμό κρέατος ή λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι ή 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Και μετά;
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με τον μαϊντανό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν για 2 λεπτά περίπου, δεν θέλουμε να ροδίσουν.
Βουτάμε τα κολοκυθάκια μέσα στη παρμεζάνα και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τον ζωμό κρέατος, το θυμάρι και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 έως 20 λεπτά. Ελέγξτε και ανακατεύετε κάθε λίγο για να μην κολλήσουν.
Cookitsch