Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Η κλασσική μουσέντα!

Αυτή η πίτα είναι ένας από τους λόγους που μπήκα στην κουζίνα και ξεκίνησα να μαγειρεύω. Όλες οι παιδικές μου γεύσεις σε ένα ταψί.

Η μουσέντα είναι μια πίτα αρβανίτικη και οι ρίζες της κρατούν από την Βοιωτία και την Εύβοια. Η μαμά Ελένη που κάνει την καλύτερη μουσέντα έβερ…μου λέει πως είναι έχει καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου ως η πίτα της τεμπέλας, επειδή δεν έχει φύλλο και είναι τόσο εύκολη να την φτιάξεις. Στην καθησιά μου τρώω χωρίς υπερβολές ένα ταψί μόνη μου γιατί είναι λεπτή και τόσο ελαφριά που τρώγεται υπερβολικά εύκολα.


Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Πλένουμε καλά τα χορταρικά μας με ξύδι και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε όλα μέσα σε μια λεκάνη (εκτός από το αυγό, το νερό, το αλεύρι και τα μπαχαρικά )και με τα χέρια μας ξεκινάμε να τα τρίβουμε για να φύγουν όλα τα υγρά και να πέσουν σε όγκο. Σουρώνουμε το νερό που έχουν βγάλει και τα τοποθετούμε ξανά μέσα στην λεκάνη

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα

  • Στην λεκάνη ρίχνουμε το αυγό, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα δύο ποτήρια νερό (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ανάλογα με τα χόρτα) και ξεκινάμε σιγά σιγά να ρίχνουμε αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πρέπει ο χυλός να είναι πολύ παχύρευστος  ούτε να καλύπτει τα χορταρικά μας εντελώς

  • Σε ένα ρηχό ταψί, λαδώνουμε την επιφάνεια του, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τινάζουμε να πάει παντού και να δημιουργήσει μία κρούστα. Ρίχνουμε όλο τον χυλό, στρώνουμε ομοιογενώς και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λάδι από πάνω

  • Ψήνουμε για 40′ με 45′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ξεραθεί ελαφρώς η επιφάνεια


Η κλασσική μουσέντα γίνεται με αυτόν τον τρόπο, με χυλό. Θα έχετε διαβάσει συνταγές που πρώτα αχνίζουν τα χόρτα σε τηγάνι και βάζουν μόνο αλέυρι. Η ουσία της πίτας αυτής είναι ότι είναι πάρα πολύ εύκολη και απλή. Οπότε οι γυναίκες παλιά βάζανε μόνο τα χορταρικά τους χωρίς καμιά ιδιαίτερη προεργασία και χωρίς φυσικά να λερώσουν πολλά σκέυη.

Η πίτα αυτή είναι νηστίσιμη. Το αυγό που χρησιμοποίησα είναι προαιρετικό. Σε περίπτωση όμως που δεν νηστεύετε ή δεν είστε vegan πασπαλίστε μπόλικη αλμυρή φετούλα μέσα στον χυλό. ΟΝΕΙΡΟ!!


Υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι

  • 500 γρ. σέσκουλα ή βλίτα ή και τα δύο (ή ότι άλλο χορταρικό έχετε)

  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 μεγάλο πράσο

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

  • 1 αυγό(προαιρετικά)

  • μερικά φύλλα δύοσμου

  • 1 ματσάκι άνηθο

  • 1 ματσάκι μαϊντανό

  • 1 ματσάκι τσουκνίδες (προαιρετικά)

  •  αλεύρι σταρένιο (όσο πάρει)

  • 2 ποτήρια νερό

  • Ελαιόλαδο

  • Αλάτι, πιπέρι

  • κανέλα (προαιρετικά- εγώ δεν βάζω ποτέ )

Καλή μας όρεξη!
#staygarliced & να τρώτε καλά!

www.thegarlicmother.gr

Brooklynettes
Brooklynetteshttps://brooklyne.gr
Your Vibe Attracts Your Tribe
Share this
Tags

+ MUSTS

Πώς θα κάνεις το μακιγιάζ σου να μη “σπάει”

Αν διαπιστώσεις ότι το μακιγιάζ σου αρχίζει να ζαρώνει ή να "τρέχει" στις 3 το μεσημέρι, δεν είσαι η μόνη. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις στο...

Καλοκαιράκι και χώρισες; Όλα όσα δεν πρέπει να κάνεις

Προσωπικά ανήκω στις τυχερές. Όταν χωρίζω, χαίρομαι. Πάντα το είχα αυτό. Ξαναγεννιόμουν. Ακόμα κι όταν ήμουν ακόμα ερωτευμένη, για μένα ο χωρισμός ήταν λύτρωση και...

Anne Heche: Πέθανε μία εβδομάδα μετά το μοιραίο τροχαίο

Μία εβδομάδα μετά το μοιραίο τροχαίο, στο οποίο “πρωταγωνίστησε”, η ηθοποιός Anne Heche άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 ετών. Την είδηση του θανάτου της έκανε...

Μακαρονάδα: Το πιάτο που δεν γνωρίζει εποχή

Είναι ίσως η πιο κλασσική στιγμή της ημέρας. Τι θα μαγειρέψουμε εύκολα και γρήγορα; Φυσικά μια μακαρονάδα, καθώς αποτελεί αντικειμενικά ένα από τα πιο...

Τα little white dresses που θα σου κλέψουν την καρδιά

Τίποτα άλλο δε θυμίζει στη μόδα καλοκαίρι, όπως ένα μικρό λευκό φόρεμα. Τα little white dresses όπως θα τα δείτε να φιγουράρουν σε μεγάλους...

Παίζει ρόλο τελικά η μέρα που έχεις γεννηθεί;

Και ναι, ακόμη και η ημέρα της εβδομάδας η οποία γεννήθηκες παίζει ρόλο στο τι χαρακτήρας είσαι. Μπορεί να σου φανεί περίεργο κι όμως...

More like this