Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Η μέρα χρειάζεται ένα πεντανόστιμο ογκρατέν με πατάτες

Ένα πεντανόστιμο ογκρατέν με πατάτες με λίγα υλικά. Μια συνταγή για να αξιοποιήσετε τα τυριά που σας έμειναν και να φτιάξετε υπέροχες πατάτες ογκρατέν με σκόρδο και κίτρινα τυριά.

Υλικά 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 700 γρ. (περίπου 4 μεγάλες ή 5 μέτριες) πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή ανάμικτη με πικάντικη γραβιέρα ή κίτρινα τυριά που λιώνουν
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε με τις 2 κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο βάσης 22 εκ. ή αντίστοιχο ορθογώνιο ή οβάλ.  Ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρα φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να καραμελώσει. Το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο για να έχουν ομοιόμορφο πιάτο. Τις τοποθετείτε σε μπολ, τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και το θυμάρι και τις ανακατεύετε καλά. Στρώνετε μια στρώση με πατάτες, σε ένα ενιαίο στρώμα στη βάση του βουτυρωμένου πυρέξ, φροντίζοντας η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη στην άκρη της.

Σε ένα μπολ βάζετε το 1 φλ. τριμμένο τυρί, το σκόρδο και το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα ανακατεύετε καλά και πασπαλίζετε το 1/3 της ποσότητας πάνω από τη στρώση με τις πατάτες. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με άλλες 2 στρώσεις, πατάτες, 1/3 τυριού και τελειώνετε με μια τελευταία (4η) στρώση πατάτας.Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος, ρίχνετε λίγο αλάτι αν τα τυριά σας δεν είναι πολύ αλμυρά, ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τις πατάτες ομοιόμορφα. Από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο ¾ φλ. τριμμένου τυριού. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 30 λ . Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λ περίπου ανάλογα με πόσες στρώσεις πατάτας έχετε βάλει στο ταψί και πόσο χοντρές κόψατε τις φέτες.

Share this
Tags

+ MUSTS

L for Lips: Έτσι θα αποκτήσεις τα πιο σαρκώδη χείλη

Οι επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχύσεις και να αναδείξεις τα χείλη σου. Οι καλύτερες φόρμουλες και οι απλές...

“I Wanna Dance With Somebody”: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας με θέμα τη ζωή της Whitney Houston

Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της δραματικής ταινίας "I Wanna Dance With Somebody" βασισμένη στη ζωή της Αμερικανίδας σταρ Whitney Houston με την Αγγλίδα ηθοποιό Naomi...

Η Serena Williams ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το τένις και το “King Richard” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Σε ηλικία 40 ετών η Serena Williams ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή της από το τένις. Η GOAT των κορτ στην τοποθέτησή της για την νέα σελίδα στη ζωή της,...

Tι σημαίνει να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως “Queer”;

Tα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως queer, βγαίνουν ραντεβού με όλα τα φύλα και αισθάνονται ότι ανήκουν και τα ίδια σε όλα τα φύλα, αλλά...

Celebrities που έγιναν μητέρες μετά τα 40

Από τη Salma Hayek μέχρι την Christie Brinkley οι παρακάτω a list celebrities έγιναν μητέρες αφού είχαν κλείσει τα σαράντα τους. Julianne Moore Η Julianne Moore...

Πώς θα κάνεις το μακιγιάζ σου να μη “σπάει”

Αν διαπιστώσεις ότι το μακιγιάζ σου αρχίζει να ζαρώνει ή να "τρέχει" στις 3 το μεσημέρι, δεν είσαι η μόνη. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις στο...

More like this