Ένα ογκρατέν με πατάτες για να σώσει τη μέρα

Μια συνταγή για να αξιοποιήσετε τα τυριά που σας έμειναν και να φτιάξετε υπέροχες πατάτες ογκρατέν με σκόρδο και κίτρινα τυριά.

Ένα πεντανόστιμο ογκρατέν με πατάτες με λίγα υλικά. Μια συνταγή για να αξιοποιήσετε τα τυριά που σας έμειναν και να φτιάξετε υπέροχες πατάτες ογκρατέν με σκόρδο και κίτρινα τυριά.

Υλικά 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 700 γρ. (περίπου 4 μεγάλες ή 5 μέτριες) πατάτες, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 ¾ φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα ή ανάμικτη με πικάντικη γραβιέρα ή κίτρινα τυριά που λιώνουν
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες
  • 1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε με τις 2 κ.σ. μαλακωμένο βούτυρο ένα στρογγυλό πυρέξ με διάμετρο βάσης 22 εκ. ή αντίστοιχο ορθογώνιο ή οβάλ.  Ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρα φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να καραμελώσει. Το μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Εν τω μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με το μαντολίνο για να έχουν ομοιόμορφο πιάτο. Τις τοποθετείτε σε μπολ, τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο και το θυμάρι και τις ανακατεύετε καλά. Στρώνετε μια στρώση με πατάτες, σε ένα ενιαίο στρώμα στη βάση του βουτυρωμένου πυρέξ, φροντίζοντας η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη στην άκρη της.

Σε ένα μπολ βάζετε το 1 φλ. τριμμένο τυρί, το σκόρδο και το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα ανακατεύετε καλά και πασπαλίζετε το 1/3 της ποσότητας πάνω από τη στρώση με τις πατάτες. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με άλλες 2 στρώσεις, πατάτες, 1/3 τυριού και τελειώνετε με μια τελευταία (4η) στρώση πατάτας.Σε ένα μπολ βάζετε το γάλα και τη κρέμα γάλακτος, ρίχνετε λίγο αλάτι αν τα τυριά σας δεν είναι πολύ αλμυρά, ανακατεύετε καλά και περιχύνετε τις πατάτες ομοιόμορφα. Από πάνω πασπαλίζετε το υπόλοιπο ¾ φλ. τριμμένου τυριού. Σκεπάζετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 30 λ . Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λ περίπου ανάλογα με πόσες στρώσεις πατάτας έχετε βάλει στο ταψί και πόσο χοντρές κόψατε τις φέτες.

More

Φουλάρι – Καλωσόρισε την άνοιξη με το must item...

Βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και το απαραίτητο αξεσουάρ για να συμπληρώσει μια ιδανική εμφάνιση δεν είναι...

Lip Gloss Nails: Το απόλυτο manicure για την Άνοιξη...

Αποτελεί κοινό μυστικό για όλες μας ότι τα κομψά, λαμπερά και ταυτόχρονα διακριτικά νύχια είναι για το...
Brooklyne