Panama Hat: το πιο διάσημο καπέλο του πλανήτη δεν φτιάχνεται στον Παναμά

DAILYCIOUS

DO NOT FEAR STAY HERE

Χρωματιστές νύφες “σπάνε” τους γαμήλιους κανόνες

Χρώμα φίλοι μου, το χρώμα είναι για όλους ακόμα...

Χειμώνας και punk πάνε πακέτο

To Punk από μόνο του θεωρείται ένα ιδιαίτερο στυλ,...

«Hello Member» το πρόγραμμα επιβράβευσης των H&M

Το πρόγραμμα «Hello Member» επιβραβεύει τα μέλη του με ειδικές εκπτώσεις, εξατομικευμένες προσφορές και δυνατότητες αποστολής, δωρεάν επιστροφές, αποκλειστική πρόσβαση σε εκδηλώσεις, εμπειρίες, συναρπαστικούς διαγωνισμούς και πολλά άλλα. 

Leopard: Λατρεμένο το “παρεξηγημένο”

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: To Leopard print...

Share

Ας βάλουμε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους: το καπέλο θρύλος πήρε το όνομά του από τον Παναμά, αλλά φτιάχνεται στον Ισημερινό. Ο λόγος; Το 1906, ο Τεοντόρ Ρούσβελτ, φόρεσε ένα από τα καπέλα αυτά όταν επισκέφθηκε τη διώρυγα του Παναμά. Η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου, και από τότε, το καπέλο αυτό έγινε θρύλος και, αν και δεν κατασκευάζεται στον Παναμά, έγινε γνωστο με το όνομα “καπέλο Παναμά”.

Το “Παναμά”, αγαπήθηκε και φορέθηκε από πολλούς διάσημους όπως, Γουίστον Τσώρτσιλ, Νικίτα Χρουτσώφ, Χάρυ Τρούμαν, Πώλ Νιούμαν και άλλους. Είναι φτιαγμένο από τεχνίτες που μεταφέρουν την τέχνη αυτή από γενιά σε γενιά. Κατασκευάζεται από τις  φυτικές ίνες “toquilla” που είναι ένα είδος φοίνικα. Η ποιότητά του έχει να κάνει με το πόσο λεπτές και πόσο πυκνοπλεγμένες είναι οι ίνες αυτές. Αυτό καθορίζει και το χρόνο πλέξης του. Ενα καπέλο “fini-fino” παίρνει έως και 8 μήνες για να πλεχτεί.

Το καπέλο Panama θα σας χαρίσει δροσιά το καλοκαίρι, αλλά θέλει και κάποια φροντίδα για να παραμείνει σε καλή κατάσταση για πολύ καιρό:

  1. Για να το φορέσουμε δεν το πιάνουμε από την τσάκιση, αλλά από το γείσο.
  2. Δεν το διπλώνουμε, τυλίγουμε, τσακίζουμε.
  3. Το καλοκαίρι, δεν το εγκαταλείπουμε για εβδομάδες στο αυτοκίνητο, αλλά το διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  4. Για να διατηρείται ευλύγιστο, το καλύπτουμε κάπου – κάπου με ένα νωπό πανάκι. Αυτό δίνει την απαραίτητη υγρασία στις ίνες για να μη σπάζουν εύκολα.
  5. Δεν το πετάμε στη θάλασσα και δεν το μουλιάζουμε στο νερό. Αν συμβεί αυτό, χάνεται το σχήμα του πάνω μέρους του. Για τον καθαρισμό του χρησιμοποιούμε ένα νωπό πανάκι.
  6. Το καπέλο PANAMA (που πλέκεται από τις φυσικές ίνες tocilla)
  7. Eίναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται μια τέτοια φροντίδα.

Eυχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τον κ. Alvaro Perry, ιδιοκτήτη του καταστήματος Sinu Artefactos ο οποίος ειδικεύεται στην εισαγωγή αυθεντικών καπέλων τύπου Παναμά.

Έλενα Φάκου


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Έλενα Φάκου
Είχα ένα όνειρο: μια μέρα να μπορέσω να γράφω ελεύθερα σε ένα καλαίσθητο μέσο που εξυπηρετεί μόνο την ανεξάρτητη ενημέρωση. Έγινε πραγματικότητα. Λέγεται Brooklyne και είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Όπως δηλαδή κι εγώ η ίδια. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα εδώ, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Θα είμαστε πάντα ανοιχτά.
Brooklyne