Γάντια: Το αξεσουάρ που θα πρωταγωνιστήσει τη νέα χρονιά

Τα γάντια είθισται να φοριούνται ως προστατευτικό κάλυμμα των χεριών όταν έχει κρύο. Στο πλαίσιο της μόδας, όμως, τα γάντια ανήκουν στην οικογένεια των μικρών αξεσουάρ ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και οι βεντάλιες, τα κασκόλ και τα καπέλα. Για αρκετούς αιώνες τα γάντια ήταν άκρως συμβολικά ενδύματα, που φοριόνταν συχνά και για λόγους άλλους πέρα από την προστασία των χεριών κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ιστορία των γαντιών

Τα γάντια κατασκευάζονται από την αρχαιότητα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας έχουν εξυπηρετήσει τόσο χρηστικές όσο και διακοσμητικές λειτουργίες. Οι πρώιμες σπηλαιογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους να φορούν πρωτόγονα δερμάτινα γάντια, ενώ γάντια έχουν επίσης ανακτηθεί και από τα ερείπια αρχαίων αιγυπτιακών τάφων. Και στις δύο περιπτώσεις τα γάντια προέκυψαν από ανάγκες προστασίας των ανθρώπων. Ομοίως, οι αρχαίοι Έλληνες και οι ρωμαϊκοί λαοί φορούσαν γάντια για να προστατεύουν τα χέρια τους από τις μάχες και τις αγροτικές εργασίες. Τα γάντια ήταν επίσης ένδειξη κοινωνικής θέσης και δύναμης. Παραδοσιακά, οι κληρικοί φορούσαν γάντια κατά την εκτέλεση των μυστηρίων.

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας γαντιών ξεκίνησε μόλις τον 10ο αιώνα και μόλις τον 11ο αιώνα επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία. Αρχικά, η χρήση γαντιών εντός της Βρετανίας περιοριζόταν στη σφαίρα του πολέμου. Τα γάντια κατασκευάζονταν συνήθως από δέρματα από ελάφια, πρόβατα ή άλλα εισαγόμενα δέρματα. Ιππότες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι φορούσαν προστατευτικά καλύμματα χεριών κατασκευασμένα από συνδεδεμένο σίδερο. Οι γυναίκες, από την άλλη, δε φορούσαν γενικά γάντια ως μέρος του ντυσίματός τους μέχρι την περίοδο της Μεταρρύθμισης. Η ευρεία χρήση των γαντιών ως αξεσουάρ μόδας ξεκίνησε μόλις στις αρχές του 17ου αιώνα και φυσικά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

Gloves styles

  • Κοντά γάντια

Το κοντό γάντι θα έπρεπε γενικά να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή όταν φοράς μπλούζες με μακριά μανίκια. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να φορεθούν και τις βραδινές ώρες. Συχνά θα τα βρεις να είναι βαριά κεντημένα ή να έχουν πολλά κοσμήματα και ημιπολύτιμους λίθους, καθώς λόγω του μικρού τους μήκους δεν έδιναν πολλές ευκαιρίες να προστεθούν στο ντύσιμο των γυναικών και των ανδρών όντας απλοϊκά.

  • Μακριά γάντια

Τα μακριά γάντια άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά ως statement κομμάτι το 1700, καθώς τα κοντά μανίκια εδραιώθηκαν στη γυναικεία μόδα. Το μακρύτερο γάντι άρχισε να φοριέται με μπλούζες και φορέματα που ήταν είτε strapless είτε κοντομάνικα είτε αμάνικα, διατηρώντας παράλληλα το επίπεδο σεμνότητας, καθώς μπορούσαν να καλύψουν το μπράτσο των γυναικών. Φυσικά, αυτή η τάση εξακολουθεί να επικρατεί μέχρι και σήμερα στη γυναικεία μόδα, με ολοένα και περισσότερες γυναίκες να προσθέτουν τα γάντια ως κομμάτι του outfit τους, μια πινελιά που προσδίδει μια κομψότητα από άλλη εποχή.

Courtesy Fendi
  • Γάντια χωρίς δάχτυλα

Το στιλ γαντιών χωρίς δάχτυλα γεννήθηκε λόγω της πρακτικότητας και όχι της μόδας, καθώς έδινε τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει τον πλήρη επιδέξιο έλεγχο των δακτύλων, κάτι που τους επέτρεπε να κρατούν στα χέρια τους είτε το κινητό τους είτε ένα ζεστό ρόφημα που ζεσταίνει παράλληλα και τα χέρια είτε γενικά για την ελευθερία των κινήσεων.

Ανακάλυψε στον παρακάτω οδηγό τα γάντια που ξεχώρισα για εσένα, για εμφανίσεις που θα συζητηθούν:

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

− 2 = 1