Η Emma Watson , η Thandiwe Newton και άλλες επιφανείς γυναίκες όπως η Julia Gillard, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, εμφανίζονται ως τα κεντρικά πρόσωπα μιας καμπάνιας με πρόθεση την εξάλειψη του διαδικτυακού εκφοβισμού κατά των γυναικών.
Με την υπογραφή μιας ανοιχτής επιστολής ζητούν να σπάσει αυτός ο κύκλος της ιντερνετικής κακοποίησης. Σύμφωνα με το BBC η επιστολή δημοσιευμένη επίσης στο Generation Equality Form των Ηνωμένων Εθνών προχωρά σε μια παράκληση προς Google, Facebook, Twitter αλλά και το Tik Tok ώστε να δοθεί επείγουσα προτεραιότητα στην ασφάλεια των γυναικών στις
πλατφόρμες τους.
Μπορεί μεν να πραγματοποιείται μια κάποια προσπάθεια για τη καταπολέμηση του φαινομένου τα μέλη της καμπάνιας προσπαθούν να δείξουν πως δεν είναι επαρκής.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η επιστολή παρομοιάζει το διαδίκτυο με τη πλατεία μιας πόλης του 21 ου αιώνα. Ο χώρος όπου τελούνται προεκλογικές αναμετρήσεις, αγοραπωλησίες αγαθών που οδηγούν εν τέλει στο να αναπτύσσονται οι κοινωνίες. Πρόκειται όμως και για χώρο όπου βάσει των αλληλεπιδράσεων που προαναφέρθηκαν χτίζονται υπολήψεις.
Εύστοχος λοιπόν ο παραλληλισμός καθώς δεν αποτελεί κάποιου είδους μύθο το γεγονός ότι λίγα λεπτά αρκούν για να δεχτεί πλήγμα ή να καταστραφεί η υπόληψη μιας γυναίκας στο διαδίκτυο. Αρκεί να έχεις ορισμένα παραπανίσια κιλά ή να δείξεις λίγη γυμνή σάρκα που δεν ενδείκνυται από τα παρωχημένα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Κουβαλάμε επομένως έναν στόχο στη πλάτη μας κάθε φορά που θα τοποθετηθούμε ενάντια στον σεξισμό, στο ρατσισμό ή απλούστατα θα μοιραστούμε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία, ένα βίντεο μας
στα οποία θα είμαστε ο εαυτός μας. Γιατί η χοντρή δεν έχει θέση στο Tik Tok και η κορμάρα με την αψεγάδιαστη ζωή δεν έχει δικαίωμα να εκφέρει άποψη σε ζητήματα με τα οποία δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή. Μια ολιγόλεπτη επίσκεψη σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επικυρώσει εύκολα τα λεγόμενα μου.
Η επίθεση όμως στον κυβερνοχώρο αρκετές φορές δεν είναι τόσο άμεση και φορά τον μανδύα του χιούμορ. Καρικατούρες καθαρά σεξιστικές, ανέκδοτα υποτίθεται «αθώα». Όταν όμως κατέχεις κάποιο αξίωμα και είσαι γυναίκα με ισχύ όπως η Gillard τα βέλη εξαπολύονται από πολλές κατευθύνσεις. Δε θα σου επιτίθενται τυχόν φανατισμένοι υποστηρικτές των πολιτικών σου αντιζήλων αλλά οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε με αρκετό μένος πάνω από ένα
πληκτρολόγιο. Στη περίπτωση της Gillard ήταν καρτούν πορνογραφικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για μοτίβα συμπεριφορών που απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια της γυναίκας στο διαδίκτυο αλλά υπονομεύουν την υπάρχουσα πρόοδο του γυναικείου κινήματος για την ισότητα των φύλων.
Είναι ζωτικής σημασίας να καταστεί σαφές πως το bullying που ασκείται σε κάθε γυναίκα στο διαδίκτυο είναι παρενόχληση, βία και οφείλει να σταματήσει προτού λάβει πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2020 και αποκαλύπτει πως ένα 38% γυναικών άνω των 4.000 σε ένα σύνολο 51 χωρών δέχθηκαν εκφοβισμό online. Η έρευνα τόνισε κιόλας πως για γυναίκες που προέρχονται από καταπιεσμένες κοινότητες όπως αυτή των Ασιατών ή των μαύρων η κατάσταση ήταν πιο δυσμενής.
Αν μη τι άλλο η ανοιχτή επιστολή που υπογράφτηκε από όλες αυτές τις διάσημες γυναίκες, αυτό δηλώνει, ως εδώ. Είναι σπουδαίο να μην αφήνεις τον κόσμο έτσι όπως τον βρήκες, αλλά καλύτερο. Να παλεύεις και να μην παραιτείσαι. Θα ευχηθούμε με τη σειρά μας σε αυτές τις δυνατές γυναίκες, που η καθεμία αντιμετώπισε τους δικούς της δαίμονες, να δικαιωθούν στον αγώνα τους και εμείς θα αναμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια του.
Έμμα Σέικο
*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!