Το ότι το binge watching έπεφτε σύννεφο κατά τη διάρκεια της καραντίνας αποτελεί γεγονός. Παρόλα αυτά το αδηφάγο μάτι μου πάντοτε θα αναζητούσε ένα τηλεοπτικό προϊόν που θα συντάραζε τη κοσμοθεωρία μου και θα με ωθούσε στο να αναθεωρήσω τη παρούσα πραγματικότητα μου. Το Netflix λοιπόν είχε τη καλοσύνη να προσφέρει ένα διαμάντι στους συνδρομητές του. Το “Pretend It’s A City” σε σκηνοθεσία Martin Scorsese είναι μια σειρά επεισοδίων που κατατάσσεται στη κατηγορία των ντοκιμαντέρ.
Με πρωταγωνιστές τη Νέα Υόρκη και τη συγγραφέα Fran Lebowitz δημιουργήθηκε το τέλειο κοκτέιλ συναισθημάτων αφού το κάθε επεισόδιο σου άφηνε και από ένα μήνυμα να αφουγκραστείς.
Στη Νέα Υόρκη της πανδημίας η Fran περιπλανιέται αναλύοντας παράλληλα πληθώρα θεμάτων με το δικό της ιδιαίτερο καυστικό χιούμορ. Εκτός των περιπλανήσεων της στη πόλη όμως παρακληθούμε και συζητήσεις της με το σκηνοθέτη Martin Scorsese σε σοφιστικέ ατμοσφαιρικούς χώρους. Η Lebowitz επίσης θα δούμε ότι θα συνομιλήσει και με άλλες εμβληματικές φιγούρες όπως ο Spike Lee, ο Alec Baldwin και πλήθος άλλων. Σιγά σιγά θα ξετυλίγει παράλληλα και το κουβάρι της δικιάς της ζωής.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια προσωπικότητα ασυμβίβαστη. Πως αλλιώς να περιγράψεις τη γυναίκα που εργάστηκε ως ταξιτζού και μάλιστα νύχτα σε περιοχές επικίνδυνες; Δε δίστασε σε νεαρή ηλικία να τα βροντήξει όλα και να διεκδικήσει τη ζωή όπως ήθελε να τη ζήσει αυτή όχι όπως περίμεναν άλλοι για εκείνη.
Συγγραφέας δύο βιβλίων που αποτελούνται από δοκίμια, συνεργασίες με μεγάλα ονόματα όπως ο Andy Warhol και πολλές άλλες επιτυχίες στο επαγγελματικό της ενεργητικό για τις οποίες η Fran ουδέποτε καυχήθηκε. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως η Dorothy Parker της εποχής της. Η Parker συγκεκριμένα έμεινε γνωστή για τις σατιρικές κριτικές της όπως και για τις άκρως ευφυείς παρατηρήσεις της για την αστική ζωή του 20ου αιώνα.
Ένας αθόρυβος αλλά οξυδερκής παρατηρητής των ανθρώπων της Νέας Υόρκης αλλά και των συμπεριφορών της. Τα θέματα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αφού δεν αφορούν μόνο το σχολιασμό των Νεοϋρκέζων και του lifestyle τους. Ζωή, τέχνη, διατροφή, κινηματογράφος αλλά και πολλά ταξίδια μέσα στο χρόνο όπου Scorsese και Lebowitz μοιράζονται αναμνήσεις και στιγμές από τις ζωές τους.
Φτάνοντας στο έκτο επεισόδιο αφού έχω πάθει εμμονή μαζί της και έχω κάνει πάμπολλες αναζητήσεις στο διαδίκτυο την ακούω να μοιράζεται την άποψη της για τις ένοχες απολαύσεις. Θυμάμαι εκείνο το βράδυ να βάζω σε επανάληψη αυτό το κομμάτι ξανά και ξανά μέχρι που έφτασα σε σημείο να το έχω αποστηθίσει.
Η Fran κατέρριψε το μύθο που μας έχει παγιδέψει στο να μη χαιρόμαστε αυτά που μας αρέσουν σε λίγα μόλις λεπτά. Ο Martin Scorsese απευθύνεται σε εκείνη κάποια στιγμή και τη ρωτά εάν έχει ένοχες απολαύσεις. Δεν έχω απαντά εκείνη αιτιολογώντας το ως η απόλαυση δε με κάνει να νιώθω ενοχές. Οι απολαύσεις μου είναι αβλαβείς κανείς δε πεθαίνει. Πρέπει να αισθανθώ ένοχη που διάβασα δύο πιάτα μακαρόνια, που διάβασα ένα αστυνομικό;
Θίγει παράλληλα και την ενοχλητική τάση μας να ντρεπόμαστε να ξεστομίσουμε ότι μας άρεσε κάτι που δεν είναι υψηλή τέχνη. Για μένα κάποτε το να ξεστομίσω ότι απολαμβάνω τις rom com ενώ έχω την ετικέτα της κουλτουριάρας που βλέπει μόνο ποιότητα στην αρχή ήταν υπέρβαση (τρομάρα μου).
Μετά όμως με ελευθέρωσε. Λατρεύω το The Holiday και για μένα δεν νοούνται Χριστούγεννα εάν δε δω την αγαπημένη μου ρομαντική κομεντί και μετά για μέρες να ακούω τη playlist της ταινίας στο Spotify. Βρίσκω απόλαυση στο να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου και να με βγάζω για καφέ, για φαγητό ή για μπύρα. Βλάπτω κάποιον; Νιώθει κάποιος ότι κακοποιείται στη θέα μου να πασαλείφομαι με ένα burger χωρίς συνδαιτημόνες στο τραπέζι μου; Get a life then.
Η Fran Lebowitz αποτελεί την grumpy ηρωίδα της εποχής μας, τίτλος που της αποδόθηκε από το Harper’s Bazaar. Πολλοί θα τη πουν στρυφνή, ιδιότροπη ή και οπισθοδρομική για την άρνηση της να γίνει μέλος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για εμένα είναι ηρωίδα και πλέον αποτελεί πρότυπο μου. Προσέφερε έναν μίνι οδηγό επιβίωσης για αυτή τη παλαβή ζωή μέσω αυτών των επεισοδίων. Συνιστώ ανεπιφύλακτα λοιπόν ν τσεκάρετε το ντοκιμαντέρ ή να αναζητήσετε κάποιο από τα κείμενα της. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.
Έμμα Σέικο
*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!