Bad Vegan: Η άνοδος και η πτώση της απόλυτης vegan queen Sarma Melngailis

Και ενώ λοιπόν το μέλλον της vegan βασίλισσας της Νέας Υόρκης φάνταζε ιδανικό, γνώρισε τον Anthony Strangis, ο οποίος από ότι φαίνεται έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόλυτη καταστροφή της

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησα τη μίνι σειρά του Netflix Bad Vegan, δίχως να έχω ιδέα για το τι ακριβώς θα παρακολουθήσω. 4 επεισόδια όμως μετά, αναρωτιέμαι για το “brain wash” που μπορεί να “φάει” ένας άνθρωπος και στο αν τελικά υπάρχουν “όρια” στις ανθρώπινες σχέσεις. Στην περίπτωση όμως των Sarma Melngailis και Anthony Strangis, δυστυχώς τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ στραβά, σε σημείο να αναρωτιόμαστε ποιός πραγματικά φταίει για το χάος που δημιουργήθησαν, με σκοπό μια θέση στα “πλανητικά αθάνατα αστέρια”.

Η σειρά ξεκινά την ιστορία της περίπου στις αρχές του 2004 από το εστιατόριο Pure Food and Wine, το οποίο άνοιξε η Sarma σε συνεργασία με τον τότε σύντοφο της Matthew Kenney υπό την ευγενική χορηγία (με σκοπό να του επιστραφεί όλο το ποσό)  Jeffrey Chodorow. Ενώ η ονειρική εικόνα “ζευγαριού και διατροφής” φάνταζε ιδανική στα μάτια των πελατών, το ζευγάρι χώρισε βάζοντας στη μέση τον Chodorow με σκοπό να διαλέξει ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει, ο οποίος βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν του το παρελθόν του Kenney σχετικά με τις εμπορικές του συναλλαγές, κράτησε την Sarma στην επιχείρηση (με χρέος βέβαια εκατομμυρίων) το οποίο βέβαια θα έπρεπε εκείνη να του αποπληρώσει σταδιακά.

Και ενώ λοιπόν το μέλλον της επιχείρησης και της vegan βασίλισσας της Νέας Υόρκης φάνταζε ιδανικό, γνώρισε τον Anthony Strangis, ο οποίος έπαιξε από ότι φαίνεται καταλυτικό ρόλο στην απόλυτη καταστροφή της.

Η Sarma ξεκίνησε να πέφτει στην καλοστημένη παγίδα του Strangis, ο οποίος λίγο πολύ την έπεισε ότι θα την βοηθήσει να αποπληρώσει το χρέος της στον Chodorow, χωρίς να τον έχει ανάγκη πια, αρκεί να τον εμπιστευόταν. Η παράνοια του όμως έφτασε τόσο μακρυά στο βαθμό να την πείσει ότι θα κάνει το σκύλο της αθάνατο και ότι υπήρχε κάτι ιδιαίτερα συμπαντικό για εκείνους εκεί έξω, αρκεί εκείνη να υπάκουε πιστά τις εντολές του. Κάπου εκεί λοιπόν ξεκινά και το απόλυτο χάος.

Ο Strangis ζητούσε καθημερινά χιλιάδες δολάρια από τη Sarma, με τη δικαιολογία ότι βρισκόταν στον πόλεμο του Ιράκ, και έπρεπε να βρεί άμεσα χρήματα για να μην τον σκοτώσουν, ενώ παράλληλα την έπεισε και εκείνη ότι κινδύνευε εξίσου, εφόσον βρισκόταν σε σχέση μαζί του. Εξάλλου μέσα στα ηχητικά που ακούγονται στη σειρά, ακούμε έναν χειριστικότατο Strangis να απειλεί τη Sarma, να της μιλά απαίσια, αλλά εκείνη για κάποιο λόγο που ίσως δε καταλαβαίνουμε μέχρι και το τέλος της σειράς, παρέμεινε εκεί, στο ακουστικό σαν ρομπότ, σαν να μην είχε καν τον έλεγχο του εαυτού της. Της είχε υποσχεθεί ότι θα την βοηθούσε να αποπληρώσει το χρέος της και εφόσον εκείνη την εποχή η επιχείρηση της είχε τεράστια έξοδα, έφτασε από ότι φαίνεται σε σημείο να έχει ανάγκη να τον πιστέψει. Μέσα σε αυτή την απελπισία λοιπόν τον παντρεύτηκε, και ξεκίνησε ένα τεράστιο δράμα το οποίο τοποθέτησε και τους δυό τους στη φυλακή.

Εξάλλου κατά την ανακοίνωση του γάμου τους στο προσωπικό ο Strangis ήταν ενθουσιασμένος, ενώ η Sarma αντιμετώπιζε το γάμο σαν μια δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Δεν έχω σκοπό να αναλύσω τα επεισόδια της σειράς καθώς δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Μόλις την τελείωσα όμως ξεκίνησα να έχω μια σειρά από απορίες τις οποίες και δε νομίζω να λύσω έβερ.

Αρχικά, γιατί η Sarma τον εμπιστεύτηκε; Θεωρώ ότι είχε άμεσα την ανάγκη να αγαπηθεί και να τη στηρίξει κάποιος στο μεγάλο άνοιγμα που είχε κάνει οικονομικά, ειδικά δε από τη στιγμή που βρέθηκε μόνη της στη διαχείριση ενός εστιατορίου, που από ότι φαίνεται δε μπορούσε να πραγματοποιήσει.

Γιατί του δάνειζε χρήματα, ενώ έβλεπε παντού τα red flags; Εδώ είναι και το μεγαλύτερο ερώτημα. Πως μια γυναίκα η οποία είναι έξυπνη, και επιχειρηματίας με όραμα, έπεσε στη λογική να δανείζει ασταμάτητα χρηματικά ποσά, ενώ δεν ήταν σε καμία περίπτωση σίγουρη ότι θα τα πάρει πίσω.

Γιατί τον άφηνε να την κακοποιεί λεκτικά; Ακούγοντας τα ηχητικά, ακόμα και τον πρώτο καιρό ακούμε έναν άνθρωπο να παραλογίζεται και μια γυναίκα απλά να τον υπακούει δίχως κάποιον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Πως τον άφησε λοιπόν να της συμπεριφέρεται σα “σκουπίδι” ενώ παράλληλα, την κατέστρεφε οικονομικά;

Η τελευταία μου σκέψη όμως, ίσως και των περισσοτέρων είναι ότι η Sarma είναι μια ενήλικη γυναίκα με κρίση και βούληση που της δόθηκε ουκ ολίγες φορές η ευκαιρία να ξεφύγει από τον εφιάλτη αλλά παρέμεινε εκεί, χωρίς κανείς από τους φίλους και συνεργάτες της να καταλαβαίνει το γιατί.

Η vegan βασίλισσα θα μπορούσε να τα έχει όλα, τι ακριβώς όμως πήγε τόσο στραβά; Ακούγοντας την αφήγηση της νιώθω σα να βλέπω ένα άτομο χωρίς βούληση, έναν άνθρωπο που βούτηξε στο γκρεμό χωρίς να καταλαβαίνουμε αν ήθελε και το γιατί. Είναι σα να την είπαν ότι ξέρεις κάτι θα καταστραφείς και πέσε και εκείνη χωρίς να ρωτήσει το γιατί πήγε και φούνταρε.

Η Sarma συνελήφθη το 2016 για χρέη της επιχείρησης της απέναντι στην εφορία και στους υπαλλήλους της, όταν παρήγγειλαν πίτσα με τον Strangis. Δήλωσε ένοχη το 2017 και κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Σκάνδαλο; Ναι. Κατάλαβε κανείς το γιατί; Μάλλον και όχι. Δες τη σειρά και βγάλε τα συμπεράσματα σου μοναχιά, πρέπει να ξεσυγχισθώ τώρα.


Χρύσα Αντωνιάδη

More

Φουλάρι – Καλωσόρισε την άνοιξη με το must item...

Βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και το απαραίτητο αξεσουάρ για να συμπληρώσει μια ιδανική εμφάνιση δεν είναι...

Lip Gloss Nails: Το απόλυτο manicure για την Άνοιξη...

Αποτελεί κοινό μυστικό για όλες μας ότι τα κομψά, λαμπερά και ταυτόχρονα διακριτικά νύχια είναι για το...
Brooklyne