/

Αν θέλεις να δοκιμάσεις τους ανθρώπους γύρω σου, πες το πρώτο όχι

Το πρώτο όχι στη ζωή μου το άκουσα μαζί με το πρώτο μου κλάμα. Ήταν η πρώτη λέξη που άκουσα σε αυτόν τον κόσμο. “Θέλετε το παιδί σας;” ρώτησαν τη μητέρα μου. “Όχι”είπε εκείνη. Κι έτσι νεογέννητο όπως ήμουν, πήρα αυτό το βαρύ κι ασήκωτο όχι, κάθισα στο λίκνο ενός ορφανοτροφείου και περίμενα να έρθει ένα μεγάλο ναι και να με πάρει απο κει. Και ήρθε. Και ήταν το μεγαλύτερο ναι του σύμπαντος. Είχα μάθει όμως πολύ καλά τι σημαίνει το όχι από πολύ νωρίς, ενώ από πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους το άκουσα, το ακούω και θα το ακούω.

Το πρώτο όχι που άκουσα όμως, ήταν αυτό που με έμαθε να ξέρω να λέω κι εγώ όχι. Κάθε φορά που κάτι δεν μου άρεσε, κάτι δεν το έβρισκα σωστό, κάτι ένιωθα ότι πήγαινε λάθος. Τόλμησα να υψώσω το ανάστημά μου απέναντι σε όσους ήθελαν να πάρουν με το ζόρι το ναι μου για να το τσαλακώσουν και να το εκμεταλλευτούν, να το κάνουν ότι τους βόλευε. Το όχι δεν αρέσει στους ανθρώπους.Αγαπούν το ναι γιατί το ναι είναι η λύση τους σε όλα. Το όχι τους ξεβολεύει, τους αναγκάζει να κάνουν, να πουν, να δώσουν, να προσπαθήσουν.

Είπα όχι σε παράλογους και κακοποιητικούς συντρόφους, εργοδότες, φίλους, γνωστούς. Είπα όχι χωρίς να με φοβίζουν οι συνέπειες γιατί ήξερα πως με το ναι μπορεί να έμενα, αλλά θα έμενα χωρίς αξιοπρέπεια. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάποιον, τόλμησε να του πεις όχι σε μια παρανοϊκή του απαίτηση. Σε κάτι που θα έλεγες αναγκαστικά ναι για να μην χάσεις κάτι, εκτός από τον εαυτό σου. Όσο πας με τα νερά των άλλων είσαι καλός. Το ναι είναι υποταγή. Το όχι είναι ανταρσία. Όποιος λέει συνέχεια ναι, ακόμα και σε όσα θέλει να πει όχι, είναι δυστυχισμένος ,αλλά χρήσιμος και βολικός. Όποιος λέει όχι είναι χαρούμενος αλλά άχρηστος και άβολος.

Είχα συντρόφους οι οποίοι μου ζητούσαν να καταπιέσω την προσωπικότητα και την ελευθερία μου και να πω ναι στις απαιτήσεις τους. Κάνε αυτό, μην κάνεις εκείνο, κάνε αυτό που θέλω και μην κάνεις εκείνο που δεν θέλω γιατί έτσι νιώθω καλύτερα αδιαφορώντας για σένα. Στο πρώτο όχι σε όσα δεν τους άρεσαν ερχόταν η ρήξη. Το ίδιο και στη δουλειά, στη φιλία, στην καθημερινότητα. Το ναι, ήταν η λέξη που σε έκανε αρεστό. Το όχι μισητό. Όλοι ήθελαν να είσαι αυτό που τους βόλευε, όχι ο εαυτός σου. Στο πρώτο σου όχι έχαναν τη βολή τους, έβγαζαν νύχια και δόντια. Έψαχναν το ναι. Το όχι δεν ήταν απάντηση. Ούτε επιλογή. Αντιθέτως το ναι ήταν η μαγική λέξη για να δείχνεις μιλείχιος και υποταγμένος.

Δεν φοβήθηκα ποτέ μου το όχι. Ίσως επειδή με τρόμαξε τόσο νωρίς που στη συνέχεια τίποτα δεν μπορούσε να με ξανα απειλήσει. Έμαθα πως θα το λέω κάθε φορά που θα το νιώθω. Δεν θα το απαρνηθώ ποτέ. Θα το λέω όσο ζω με όλη μου τη δύναμη, γιατί με τα όχι χτίζονται πραγματικά οι σχέσεις και οι καριέρες. Με το όχι είσαι ο εαυτός σου. Το όχι κάνει τους άλλους να ενεργοποιηθούν και να δουν τι μπορούν να κάνουν εναλλακτικά εκείνοι. Δεν βγάζεις για κανέναν το φίδι από την τρύπα. Το όχι είναι χρυσός.

Δεν εννοώ να είσαι αρνητικός προς όλους και όλα. Εννοώ να μπορείς, να τολμάς να λες όχι όταν θες να το πεις. Να μην χρησιμοποιείς το ναι παρά την θέλησή σου. Αν είναι ναι, να λες ναι. Αν είναι μεγάλο ναι, να το λες με όλη σου την καρδιά. Αν είναι όμως όχι, και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το όχι, τότε να το λες με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Και να είσαι έτοιμος να αποδεχθείς τα αποτελέσματά του. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι δυσάρεστα. Μακροπρόθεσμα όμως θα δεις πως τα μεγαλύτερα όχι είναι αυτά που σου πρόσφεραν τα μεγαλύτερα ναι και τα ναι παρά τη θέλησή του οδήγησαν σε καταστροφικά όχι.

Κάθε φορά που λέω ένα όχι σε κάποιον, βλέπω τον πραγματικό του χαρακτήρα. Τον αληθινό χαρακτήρα των ανθρώπων δεν τον ανακαλύπτεις όταν του λες ναι. Όταν του λες συνέχεια ναι το μόνο που κάνεις είναι να χάσεις εσύ τον δικό σου χαρακτήρα. Και αυτό όχι, δεν πρέπει να το επιτρέψεις.

Έλενα Φάκου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 3 = 9