/

Ε όχι και προπονητή τον Βασίλη Τσιάρτα

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÏÓÖÐ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)

Ο άνθρωπος που κάθε φορά που γράφει κάτι αναρωτιόμαστε πόσο πιο δυστοπικός μπορεί να γίνει, αυτή τη φορά προσελήφθη στην τεχνική ηγεσία της β’ ομάδας της ΑΕΚ. Κι εμείς έχουμε μείνει να αναρωτιόμαστε με τι κριτήρια έγινε αυτή η επιλογή και πόσο σύντομα μπορεί να απομακρυνθεί από αυτή την θέση η οποία θα έχει να κάνει άμεσα με την αγωγή νέων ανθρώπων. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ένωση είναι δίπλα στους παίκτες της έναν άνθρωπο σαν τον Βασίλη Τσιάρτα ο οποίος έχει εκφραστεί δημόσια με περίσσιο μίσος, κάνοντας ρατσιστικές επιθέσεις και σκορπώντας ομοφοβία. Ας ελπίσουμε να αναθεωρήσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Βασίλης Τσιάρτας έχει τοποθετηθεί δημόσια και προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου. Με αφορμή τον Covid-19 είχε κάνει την εξής ανάρτηση: «Μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης και να μπούμε πάλι με ασφάλεια σε κανονικούς ρυθμούς μπορείτε εσείς οι Κομμουνιστές, Ζαίοι και παπαγαλάκια να το βουλώσετε και να πάτε να γ…ωπλυθείτε επιτέλους; Και ενοχλείτε και δεν προσφέρετε τίποτα απολύτως. Νισάφι πια. Κρατήστε και τα ρέστα απ’ το δεύτερο…».

Αν ανατρέξουμε δε ακόμα πιο πίσω, θα θυμηθούμε πως έχει αναρτήσει επίσης τα ακόλουθα: «Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν. Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα»: τη δήλωση αυτή έκανε όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια ενώ είχε επίσης τοποθετηθεί και σχετικά με τις παρελάσεις και τους σημαιοφόρους μετά την επίθεση στο σπίτι του 11χρονου Αμίρ γράφοντας «Την ελληνική σημαία πρέπει να την κρατάνε Έλληνες».

Aπό τις απόψεις του Βασίλη Τσιάρτα μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς που βρίσκεται ιδεολογικά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να ψηφίζει ότι θέλει. Το πρόβλημα με τον Βασίλη Τσιάρτα είναι άλλο. Είναι λοιπόν ότι καλώς ή κακώς υπήρξε ένας γνωστός αθλητής ο οποίος μπορεί με τις δημόσιες δηλώσεις του να επηρεάσει έστω και ένα παιδί το οποίο πιθανόν να τον θαύμαζε για τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει τη γνώμη του είναι τόσο κακός που ακόμα κι αν είχε δίκιο, που δεν έχει, θα το έχανε. Και στην προκειμένη περίπτωση θα βρίσκεται πολύ κοντά σε νέους ανθρώπους τους οποίους τυχόν να επηρεάσει με τις ρητορικές μίσους.

Ήταν μόλις πέρσι περίπου τέτοια εποχή όταν μια διαφήμιση που έκανε γνωστή αλυσίδα super market με αφορμή την ημέρα του πατέρα, έδειχνε ένα κοριτσάκι να παίζει με το μπαμπά του ο οποίος φορούσε σκιά ματιών, στέκα και τσιμπιδάκια στα μαλλιά του. Για το Βασίλη Τσιάρτα λοιπόν, αυτή η εικόνα δεν ήταν εικόνα μπαμπά. Τον προσέβαλε και γι αυτό έγραψε και πάλι σχετικά: «Ότι πιο χυδαίο κ απαξιωτικό για τον πατέρα. Αν κ ψωνίζω από το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πλέον μετά από αυτό τέλος οριστικό αν δεν την αποσύρουν.»

Βέβαια την απάντηση έχουν δώσει ήδη πολλοί διάσημοι μπαμπάδες, όπως ο Bradley Cooper που περπατούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης φορώντας τη ροζ στέκα της κόρης του προφανώς επειδή θα έπαιζε μαζί της και θα του την έβαλε στα μαλλιά. Δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να κυκλοφορήσει με ένα κοριτσίστικο αξεσουάρ πάνω του διότι αυτό δεν τον έκανε λιγότερο αρρενωπό. Παρόμοια παραδείγματα είχαμε και από τον Lebron James, τον The Rock και τον Arnold Schwarzenegger: ο πρώτος κάθισε να τον χτενίσει η κόρη του, ο δεύτερος να του βάψει τα νύχια και ο τρίτος, ναι ο ‘εξολοθρευτής’, να του φορέσει ροζ φτερά και πούπουλα. Τους κάνει αυτό λιγότερο αρσενικά; Όχι. Τους κάνει όμως καλύτερους μπαμπάδες.

Η σχέση πατέρα και κόρης είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις και σημαντικές σχέσεις στη ζωή. Πολλές γυναίκες έχουν τόσο μεγάλη αδυναμία στον πατέρα τους που υποσυνείδητα αναζητούν έναν άντρα που να του μοιάζει. Σε κάθε περίπτωση ο μπαμπάς είναι η αδυναμία της κάθε κόρης γιατί ακριβώς δεν φοβάται να τσαλακωθεί για εκείνη, να της κάνει όλα τα χατήρια, να την αφήσει να ασκήσει πάνω του την πιο γλυκιά εξουσία και να της επιτρέψει να τον δει όπως κανείς άλλος. Αυτό κύριε Τσιάρτα λέγεται πατρότητα και δεν είναι ούτε χυδαίο, ούτε απαξιωτικό. Είναι μεγαλειώδες.

Οι θέσεις του Βασίλη Τσιάρτα είναι ακριβώς αντίθετες με όλα όσα θα πρέπει να μαθαίνουν τα παιδιά. Είναι ρατσιστής, ομοφοβικός, ημιμαθής και εριστικός. Στην περίπτωσή του αδιαφορώ πλήρως αν είχε πόδι με ικανότητες διαβήτη, διότι το συνοδεύει από ένα μυαλό γεμάτο σκοτάδι και μια καρδιά γεμάτη μίσος. Και η θέση που του προσέφεραν στο συγκεκριμένο πόστο τον κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο για να δηλητηριάσει με τις ιδέες του νέους ανθρώπους.

Έλενα Φάκου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

61 − = 59