Όλες οι γυναίκες που κάνουν μανικιούρ και πεντικιούρ ανησυχούν για το κατά πόσον αυτό στην απλή, ημιμόνιμη ή τεχνητή μορφή του βλάπτει την ποιότητα των νυχιών τους. Μάλιστα ακούνε πολύ συχνά ότι τα βαμμένα νύχια δεν ‘αναπνέουν’ κάτω από αυτά τα βερνίκια, ενώ αρκετές τεχνήτριες τις συμβουλεύουν να αργήσουν να κάνουν συντήρηση καθώς το gel ή το ακρυλικό είναι ανθεκτικά υλικά και δεν χρειάζονται συχνά αλλαγή.
Ας καταρρίψουμε λοιπόν αυτούς τους δυο αστικούς μύθους ομορφιάς αποκαθιστώντας την αλήθεια.
Τελικά τα νύχια ‘αναπνέουν’ κάτω από τα απλά, ημιμόνιμα ή τεχνητά μανικιούρ και πεντικιούρ;
Ο όρος ‘αναπνέει’ ή ‘δεν αναπνέει” δεν είναι σωστός για να μπορέσουμε να περιγράψουμε τι συμβαίνει κάτω από ένα νύχι το οποίο είναι καλυμμένο είτε με ημιμόνιμο βερνίκι είτε με υλικό για τεχνητά. Τα νύχια μας παράγουν κερατίνη. Όταν λοιπόν δεν παράγουν αυτή την ουσία γίνονται πιο μαλακά, άρα και πιο εύθραυστα και δεν αναπτύσσονται κανονικά. Όμως αυτό δεν συνδέεται με την ‘αναπνοή’ του. Συνδέεται με το ότι το εκάστοτε υλικό δεν του επιτρέπει να παράξει κερατίνη λόγω του βάρος του. Δεν σχετίζεται με το οξυγόνο η φθορά.
Επομένως όσο πιο βαρύ το υλικό, τόσο πιο μεγάλη η εν λόγω φθορά, δηλαδή με ένα απλό μανικιούρ που μιλάμε για απλό βερνίκι με χρώμα είναι μικρότερη, ενώ με το gel ή το ακρυλικό η κάλυψη είναι μεγαλύτερη επομένως η φθορά είναι μεγαλύτερη. Μεγάλη σημασία παίζει και η αφαίρεση του υλικού από τα νύχια καθώς επίσης καταστρέφει με τα βαριά υλικά τις στοιβάδες των νυχιών. Παρόλα αυτά και το απλό βερνίκι με τις χρωστικές του μακροπρόθεσμα επηρεάζει την όψη του νυχιού.
Συνοψίζοντας όταν λέμε “θέλω να αφήσω τα νύχια μου να ξεκουραστούν”, εννοούμε πως “θέλω να αφήσω τα νύχια μου άβαφα ή με κάποια ειδική θεραπεία πάνω τους” ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν στην φυσική τους μορφή, κοινώς να γίνουν πιο σκληρά και ανθεκτικά, να μην έχουν την όψη φλοίδας. Σε κάθε περίπτωση η φράση “τα νύχια δεν αναπνέουν” δεν είναι σωστός όρος. Ο δόκιμος όρος είναι “τα νύχια δεν παράγουν κερατίνη”.
Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση στα τεχνητά νύχια;
Όταν ξεκινάμε να κάνουμε μια τοποθέτηση τεχνητών νυχιών υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να κάνουμε συντήρηση και αυτός αφορά καθαρά στην υγεία μας. Το τεχνητό υλικό πάνω απο το φυσικό νύχι μπορεί να σπάσει ή να φουσκώσει και έτσι θα δημιουργήσει κάποια ρωγμή μέσα από την οποία μπορεί να περάσει υγρασία, άρα μικρόβια. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα στην υγεία των νυχιών μας.
Η τεχνική κάλυψη του νυχιού καθώς το νύχι μεγαλώνει αφήνει κενά μέσα από τα οποία περνάει η υγρασία και μπορεί να μολύνει την περιοχή. Το σωστό χρονικό διάστημα για να γίνει συντήρηση είναι οι 25 ημέρες – ανάλογα με το πόσο γρήγορα μακραίνει το φυσικό μας νύχι, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την υγεία των άκρων μας. Δεν αξίζει να ρισκάρουμε την ταλαιπωρία μιας μόλυνσης από βακτήρια ή μούχλα για το κόστος μιας πιο συχνής συντήρησης καθώς μετά, αν υποστούμε μόλυνση θα ταλαιπωρηθούμε ιδιαιτέρως και αισθητικά και οικονομικά καθώς θα δαπανήσουμε χρήματα σε γιατρούς και θεραπείες αλλά θα υπάρχει και εμφανισιακό κόστος, αφού θα έχουμε ένα νύχι με κακή όψη για πολύ καιρό.
H Γιασμίν Σιδηροπούλου είναι ιδιοκτήτρια του GS Best Of You Nail Bar and Beauty Treatments το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση Υψηλάντου 31 & Ρήγα Φεραίου 25 Νέο Ψυχικό, τηλ. 21 1182 6113.
