Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αποτελεί μια εμβληματική μορφή της Ελληνικής λογοτεχνίας. Μέσα από την γραφή του , μας χαρίζει την εικόνα μιας εποχής μακρινής μα συνάμα γνώριμης. Οι ήρωες στα ψυχογραφήματα του, καταπιάνονται με τις έννοιες της ελευθερίας, της αγάπης και του θανάτου, έννοιες βαθιά χαραγμένες στο συλλογικό ασυνείδητο.
Ένα από τα ωραιότερα διηγήματα του , το Έρως -Ήρως , παρουσίασαν μέλη της πολυφωνικής χορωδίας ” Chores” στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε μορφή μουσικού θεάτρου υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Ματζιάρη.
Η ιστορία αφορά τον νεαρό Γιωργή , ναύτη σε ένα μικρό καίκι στο νησί της Σκιάθου και τον έρωτα του για την παιδική φίλη του, την Αρχόντω. Η μοίρα έχει αποφασίσει να κρατήσει τους δύο νέους μακριά καθώς η μητέρα της Αρχόντως την πάντρεψε με έναν πλούσιο Πηλιορήτη,γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Παπαδιαμάντης ” Τα κορίτσια δεν πρέπει να έχουν έρωτα” . Ο Γιωργής έχει το καθήκον να περάσει την αγαπημένη του απέναντι, στην νέα της ζωή. Τότε του έρχεται μια ιδέα παράτολμη, να γυρίσει τη βάρκα ώστε να πνίξει τους επιβάτες μα να σώσει μόνο εκείνη.
Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το έργο μέσω ενός γυναικείου χορού, γυναικών του χωριού , δεδομένο αρκετά σημαντικό εφόσον στο διήγημα η γυναικεία μορφή είναι άβουλη. Αντίθετα, στην παράσταση επαναστατούν, σχολιάζουν, προτρέπουν τον νεαρό να έχει “θάρρος και απόφασις” και να μην δειλιάσει. Η άβουλη Αρχόντω του Παπαδιαμάντη , εδώ αντιστέκεται στην κατήχηση της μητέρας της που επιβάλει καθήκον και όχι επιθυμία. Οι γυναίκες παίρνοντας ακόμα και αντρικού ρόλους, μας χαρίζουν το ουσιαστικό περιεχόμενο του διηγήματος, σπάζοντας ακόμα και την ίδια την συνθήκη, ρωτώντας το κοινό ” είναι έτσι η αγάπη;”
Με εναλλαγές κωμικού και τραγικού στοιχείου, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, όμορφες μελωδίες, και λιτό μα λειτουργικό σκηνικό, ξετιλύχθηκε μια ιστορία αγάπης που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτη. Οι ηθοποιοί, άψογα συντονισμένες στα χορωδιακά μέρη , μας αφηγούνταν τα γεγονότα της ιστορίας παραθέτωντας εικόνες (με εμβληματικότερη τον στολισμό της νύφης και τον αποχαιρετισμό στο λιμάνι), μα ταυτόχρονα μοιάζουν με την ίδια τη θάλασσα, ελεύθερη και άγρια , έναν από τους σημαντικότερους συμβολισμούς στο έργου του Παπαδιαμάντη.
Έρως -Ήρως {μια ωδή στον Έρωτα} του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Διαδασκαλία/Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης
Σύνθεση μουσικής/Διδασκαλία: Σιμέλα Εμμανουηλίδου
Κατασκευή Σκηνικού: Ειρήνη Πετράκη, Αλέξανδρος Συρογιαννούλης
Φωτογραφίες: Τζίνα Σκανδάμη
Συμμετέχουν:
Σωτηρία Γεωργίου, Πάττυ Δεδουσοπούλου, Εβελίνα Κανελάκη, Νεφέλη Καραλέκα, Βερονίκη Κρικώνη, Άννα-Μαρία Μαύρου, Χριστίνα Μπλιούμπα, Νικολίνα Ντίνου, Ειρήνη Πετράκη, Εύη Σαραντάκου.
*Οι Chores πρόκειται να εμφανιστούν ξανά στην Τεχνόπολη στις 29/6 για μια συναυλία σε συνεργασία με το Άλμα Ζωής. Μέρος των εισιτηρίων θα δωθεί στο σύλλογο.